Ruuan hinnan nousun myötä monissa kotitalouksissa mietitään, mistä euroja voisi nipistää. Moni joutuu tinkimään jääkaapin sisällön monipuolisuudesta ja ruokatuotteiden laadusta, mutta aivan ensimmäisenä kannattaa käyttää keino, josta myös ympäristö kiittää: ruokahävikin vähentäminen.

 

Noin kolmasosa kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta menee hukkaan. Järkevillä valinnoilla valtava osa tästä ympäristökuormasta olisi kuitenkin vältettävissä. Ruokahävikin vähentäminen on ase myös nälänhätää vastaan. Valtaosa jätteeksi päätyvästä ruuasta on peräisin kodeista, joten pienillä teoilla todella on vaikutusta.

 

Kokosimme alle muutaman yksinkertaisen nyrkkisäännön hävikin vähentämiseksi:

 

  1. Ota ravintolassa lautasellesi ruokaa vain sen verran kuin jaksat syödä.
  2. Suunnittele ruokaostoksesi. Käy läpi ruokakaappien sisältö ja mieti viikon ruokalista etukäteen.
  3. Kokkaa järkevästi. Hyödynnä raaka-aineita monipuolisesti ja käytä mahdollisuuksien mukaan tähteitä.
  4. Säilytä ruokaa oikein. Huolehdi siitä, että jääkaapin lämpötila on sopiva – liian kylmä jääkaappi kuluttaa ylimääräistä energiaa, ja toisaalta liian lämpimässä jääkaapissa ruoka pilaantuu nopeasti. Pakasta käyttämättä jäänyt ruoka. Myös maitotuotteita voi pakastaa, vaikka se muuttaakin niiden rakennetta.